ВЫНІКІ КОНКУРСУ BELSAT.EU I 1000і1КОЎШЫКА

Дарагія гледачы – кухары!

Дзякую вам за рэцэпты. Вы сапраўды паставілі мне нялёгкую задачу. Як выбраць сярод пызаў, бульбянікаў, венігрэтаў, рулек, верашчакаў, гускі і торта найлепшую святочную страву на Дзень Волі. Смачную, арыгінальную, але не надта экзатычную. Беларускую!

Па шчырасці, кожная з іх выдатна пасуе да сямейна – сяброўскай святочнай вячэры з нагоды Дня Волі. Мне аднак захацелася, каб усё ж страва была вытанчаная і была працягам нашых шляхецкіх традыцый. Бо мы маем чым ганарыцца, а беларусы – гэта не толькі бульба. Хоць і яна будзе.

Паводле майго вельмі суб’ектыўнага меркавання пераможцам стаў Аляксей Мароз з рэцэптам «Гусь, запечаная з яблыкамі».



Вось рэцэпт – пераможца.

На 1 гусь:
соль,
0.5 лыжачкі кмену,
трохі маярану або мацярдушкі
некалькі дзясяткаў яблыкаў,
2-3 лыжкі бульёну

Зняць з адкормленай гусі залішні шмалец (тлушч), абцерці яе зверху і знутры соллю ды кменам з маяранам, нафаршаваць дробнымі неразрэзанымі яблыкамі і запячы са жменькай крышанай цыбулі, пастаянна паліваючы, напачатку булёнам, а потым уласным сокам. Перад падачай на стол абкласці асобна спечанымі яблыкамі. Сок з гусі заправіць лыжкай мукі, закіпяціць, паліць ім страву, а рэшту падаць асобна.
(Рэцэпт з кнігі «Наша Страва», Алесь Белы. Гатаваў гэтую страву на Каляды).


Для аматараў бульбы і дранікаў – прапанова святочнага варыянта ад Вольгі Жаўнярук.



Але якая ж святочная вячэра без дэсерту. Таму яшчэ хачу адзначыць святочнае жэле «Жыве Беларусь!» ад Арцёма Бусла.



Зрабіць гэта святочнае жэле вельмі проста. Спатрэбіцца смятана, трускаўка, цукар і жэлацін.
Заміж трускаўкі пэўна можна ўзяць журавіны ці іншую ягаду чырвонага колеру.
1. 400 гр смятаны
2. 200-300 гр трускаўкі
3. 30 гр жэлаціна
4. Цукар
5. Любоў да бацькаўшчыны
Дадаём у смятану цукар на свой густ. Прыкладна 2-3 ст.л. У 2 шклянкі гарачай вады (400-500 мл) высыпаем жэлацін і размешваем да поўнага растварэння. Свежую трускаўку цяпер знайсці складана, таму мы набылі замарожаную. Размарозілі, здрабнілі блендарам і таксама дадалі 2 ст л цукру (можна больш). Потым 2/3 вады з жэлацінам выліваем у смятану, а 1/3 у трускаўку. Выліваем на першы пласт смятану ў форму, і ставім у лядоўню на 20 хвілін. Потым другі пласт – трускаўка, і зноў на 20 хвілін. Трэці пласт – зноў смятана.

Жэле гатова. Перад ужываннем трэба абавязкова 3 разы гучна сказаць Жыве Беларусь! Жыве Вечна! Смачна есці!

Вось мой бел-чырвона-белы торцік, на які мяне натхніў Арцём. Я крыху змяніла рэцэпт, бо менавіта такі раблю на Дзень Волі. А сёння раніцай яго пакаштавала нашая інтэрнэт – рэдакцыя.






Смачнай вам бяседы ў Дзень Волі! Са святам, беларусы!


Popular Posts