ЁГУРТ
коўшык 58
Просты,
натуральны, хатні
Печыва, салаты,
дэсерт, сняданкі, соусы. Мы з'ядаем вялізарную колькасць гэтых прадуктаў. Калі ўлічыць,
што ёгурт чамусьці прадаюць у вельмі малой упакоўцы, то становіцца зразумелым: лепей,
танней і смачней (а яшчэ як захапляльна) стаць хатнім малочнікам.
Мой ёгурт без
дадаткаў. Здаровы, нятлусты, хатні. І, што самае цікавае, для яго не патрэбныя ні
спецыяльныя закваскі, ні ёгуртніца. Ды і працы зусім няма. Амаль усё за вас зробяць
самыя бактэрыі.
Сакрэты хатняга
вырабу ёгурту:
– выбірайце малако
тлустае, свежае, пастэрызаванае, а не ўльтрапастэрызаванае;
– чым больш свежы
ёгурт, тым больш там працаздольных бактэрый;
– чытайце склад
ёгурта ў краме – найлепшы, калі там толькі малако і ёгуртавыя культуры;
– малако не можа
быць надта гарачым, бо загінуць бактэрыі і ёгурт можа не атрымацца.
А цяпер робім
наш уласны ёгурт.
1 літр малака
5 лыжак натуральнага
ёгурту, купленага ў краме.
Малако падагрэем
да 40 градусаў.
Хітрык! Градуснік
нам не патрэбны. Выкарыстай свой палец. Апусці яго ў рондаль і лічы да 10, калі
можаш вытрымаць (але горача), значыць тэмпература адпаведная!
У малако дадаем
ёгурт і мяшаем. Слоік варта добра памыць ды стэрылізаваць (проста ўключыць духоўку
і пачакаць адкуль пасудзіна высахне). Цяпер няхай слоік астыне, бо занадта гарачы
можа забіць нашыя добрыя бактэрыі. Потым проста наліваем малако ў слоік, закручваем,
загортваем у каптур ці шалік ды пакідаем у яшчэ цёплай духоўцы на прыкладна 4 гадзіны.
Я часам уключаю
духоўку, каб крыху падагрэць. Пасля гэтага часу ёгурт гатовы. Цяпер смела трымай
яго ў лядоўні нават 2 тыдні. Не забудзь пакінуць некалькі лыжак на новую партыю.
А калі забудзеш, не бяда – маленькі ёгурт можна зноў набыць у краме.
Хітрык! Замест
слоіка можна выкарыстаць тэрмас – заліваем цёплае малако з ёгуртам у колбу. Чакаем
4 гадзіны і ёгурт гатовы.
З ёгурту можна
зрабіць сметанковы тваражок – дастаткова выліць ёгурт у сіта, прыкрытае марляй,
і пачакаць гадзін 10-15. Сыроватка сцячэ.
Калі сырок будзем адцэджваць 5 дзён, атрымаем сапраўдны
тварожны сыр. Смачных вам кулінарных эксперыментаў.
Comments
Post a Comment