ПЕЧАНЫ ТАПІНАМБУР
коўшык
71
ЗНАЁМЦЕСЯ,
НАША ПЕРШАЯ БУЛЬБА
Я
была маленькая, хадзіла ў першы клас.
Ён рос за плотам у суседкі. Вялікі: метры
тры, з жоўтымі кветкамі. Тады яго лічылі
пустазеллем. Цяпер, калі хутка мой сын
пойдзе ў школу, я адкрыла для сябе
тапінамбур, ці прасцей па-беларуску –
бульву.
Чаму
бульву? Менавіта так называлі ў Рэчы
Паспалітай тапінамбур. Гэтае слова
паходзіць ад лацінскага bulbus – «цыбуліна».
Яна была асабліва папулярнай у першай
палове XVIII стагоддзя. Нашыя продкі добра
ведалі, што рабіць з бульвай – яе варылі,
абіралі, падавалі з соусам. Аднак бліжэй
да канца стагоддзя тапінамбур выцесніла
каралева беларускага стала – бульба.
патрэбна:
паў
кілі тапінамбуру
крыху
размарыну
2
лыжкі алею
соль
Карані
мыем і чысцім як бульбу. Наразаем
лустачкамі. Дадамо 2-3 лыжкі аліўкавага
ці іншага алею і дробку размарыну. Кроху
солім. Пячэм у духоўцы ў тэмпературы
каля 180 градусаў 20-30 хвілінаў. Вельмі
смачна з ёгуртавым соусам.
Смачна есці!
Comments
Post a Comment