ПУХНАТЫЯ БЛІНЫ З ІКРОЙ І СМЯТАНАЙ
коўшык
61
А
Ў НАС СЁННЯ МАСЛЕНІЦА
Да
канца Маслёнкі засталося толькі два
дні а таму, абавязкова мусіце паспець....
Да чорта дыеты, сёння пячэм бліны!
Блін
сімвалізаваў сонца і меў рытуальнае
значэнне, асабліва для ўспамінання
продкаў. На маслёнку бліны пяклі і елі
не проста так, а каб ушанаваць «маладое»
веснавое сонца і далучыцца да яго
жыватворнай моцы. Ну што ж з задавальненнем
далучымся!
А ў нас сёння масленіца, масленіца,
Прыляцела ластавіца, ластавіца,
Прынясла бліны ў рэшаце, рэшаце,
Паставіла на стаўбе, на стаўбе.
А вы , хлопцы, не зявайце, не зявайце,
Вы гэтыя бліны пацягайце, пацягайце.
(запісалі С. Раўкова, Л. Сярмажка ў 1983 г. у в. Машканы, Сенненскага раёна)
Такія
блінцы я паспрабавала ў Карпатах. Нашая
гаспадыня іх рабіла такімі смачнымі,
што аж вушы трэсліся. Рэцэпт недзе
згубіўся за столькі гадоў. Але гэты -
нічым не горшы.
патрэбна:
350
гр мукі (або 250 г грачанай і 100 г пшанічнай)
25
г свежых дражджэй ( ці 7 гр сухіх)
2
кубкі цёплага малака
40-50
гр растопленага масла
1
жаўток
1
гарбатная лыжка цукру
1
гарбатная лыжка солі
сланечнікавы
алей
смятана
ікра
добрай якасці
Дрожджы
распусцім у 1/4 шклянцы цёплага малака
з 3 сталовымі лыжкамі мукі. Пакінем у
цёплым месцы хвілін на 15, каб падняліся
і пачалі працаваць.
У
місцы спалучаем рэшткі мукі, цукар,
соль, яйкі, малако і алей, каб атрымалася
гладкае цеста. Дадаем дрожджы, мяшаем
і пакідаем яшчэ на паўгадзінкі, каб
выраслі нашыя блінчыкі прынамсі ўдвая.
Разаграваем патэльню з алеем бліны
выкладваем лыжкай замочанай у вадзе
(так цеста не прыстае). Бліны смажым да
залацістага колеру. На кожным бліне
робім пляму смятаны і ўпрыгожваем ікрой.
Адразу падаем. Смачнай Масленіцы!
Comments
Post a Comment