КАМУ ШТО, А НАМ ХАТНІЯ БУЛАЧКІ
коўшык
50
МОЙ
СНЯДАНАК
У
мяне з'явілася новае кулінарнае
захапленне. Доўга я баранілася перад
выпечкаю хлебных вырабаў, але здарылася
гэта знянацку. Проста ў лядоўні ляжаў
пачак дражджэй і чакаў. А чаму б не? Я
люблю выклікі. Першым быў багет – госці
з'елі вельмі хутка. Потым цеста на
сапраўдную піццу – тонкую як у Італіі.
А ў нядзелю на сняданак мне захацелася
булачак. Чаму? Адказ вельмі просты.
Вось
склад булкі для гамбургера «на сняданак»
(апускаю пытанне: хто ясі гамбургеры на
сняданак?) ад Менскхлебпрама: мука
пшанічная вышэйшы гатунак, цукар-пясок,
дрожджы хлебапякарныя прэсаваныя, соль
харчовая павараная ёдаваная (Е536), сумесь
для хлеба «тост» (антыакісляльнік:
аскарбінавая кіслата, энзімы, стабілізатар:
карбанат кальцыю, эмульгатар Е481),
маргарын (эмульгатар тоўстых кіслот,
кансервант бензанат натрыю, фарбавальнік
бэта-каратын), кунжут, вада пітная.
Вы
яшчэ не згубілі апетыт?
А
вось з чаго я зрабіла булачкі: мука,
дрожджы, вада, малако, алей, соль і цукар.
Пах ішоў па ўсім доме. А я адчувала сябе
адначасова пераможцам і чарадзейкаю.
У беларускай традыцыі менавіта жанчыны
займаліся пячэннем. Хоць звыклыя нам
сёння пшанічныя вырабы былі для сялянаў
хутчэй недасяжнымі. Цяпер жа беларускі
хлеб – найтаннейшы ў рэгіёне. Міністр
гандлю прызнаў яго самым нерэнтабельным
прадуктам. На выпечцы мы не зэканомім,
але атрымаем масу пазітыўных эмоцыяў
і натуральны смак.
600
г пшанічнай мукі (наша любімая камбінацыя
складае 500 г пшанічнай + 100 г жытняй з
цэльнага зерня)
35
г свежых дражджэй
200
мл цёплай вады
200
мл малака
4
сталовых лыжкі расліннага алею
1
лыжачка цукру
1
лыжачка солі
Усыпаем муку ў міску, зробім паглыбленне ў сярэдзіне, дадамо дражджэй у маленькіх кавалачках, пасыпаем цукрам, развядзем цёплым малаком з вадою. Добра замесім. Пакінем у цёплым месцы на 10 хвілін.
Дадамо
соль і алей. Замесім цеста да гладкай
кансістэнцыі і пакінем яшчэ на 10 хвілін.
Цеста зноў падыдзе. Падзелім яго на 12
роўных частак. З кожнай сфармуем круглай
формы булачку і выкладзем на нагрэтую
бляшку. Пакуль зробім усе булачкі яны
яшчэ падыдуць. Трэба ім даць яшчэ хвілін
5-10. Перад выпечкай булачкі можна
надрэзаць, памазаць малаком і пасыпаць
зярняткамі.
Выпякаць
у духоўцы, папярэдне нагрэтай да 200
градусаў на працягу 15-20 хвілінаў. Смачна
есці!
крок па кроку і ўжо 50... маленькі юбілей...
ReplyDelete