ВЕРАШЧАКА З ГРАЧАНЫМІ БЛІНАМІ
коўшык
95
ПАЧАСТАВАЛІ
ВАРШАВЯКАЎ, ПАЧАСТУЕМСЯ І САМІ
Мачанка – адзін з сімвалаў беларускай кухні. Месцамі ўлюбёная, месцамі забытая. У кухні Вялікага княства Літоўскага ведалі яе розныя варыянты, мы ж для варшавякаў згатавалі верашчаку паводле рэцэпту каралеўскага кухмістра Верашчакі. Гэта ён недзе ў сярэдзіне XVIII стагоддзя дадаў у мачанку піва. Як кажуць легенды, яшчэ больш папулярнай страва стала ў ХIХ стагоддзі дзякуючы супадзенню назвы з прозвішчам каханай паэта Адама Міцкевіча Марылі Верашчакі.
P.S.
Вялікі дзякуй Дзіме Ягораву за фотаздымкі)
Для
верашчакі патрэбна:
4
белыя каўбаскі
150
гр. грудзінкі
100
гр. цыбулі
50
гр. мукі
0,5
л. піва
кмен
лаўровы
ліст
перац
чорны гарошак
соль
Для
тонкіх грачаных бліноў патрэбна:
150-200
гр. грачанай мукі
50
гр. пшанічнай мукі
2
яйкі
малако
соль
цукар
алей
для смажання
Грудзінку
пакроім саломкай і падсмажым на патэльні.
У вытаплены тлушч дакінем дробныя
кубікамі цыбулю і падсмажым да залацістага
колеру.
Тым
часам каўбаскі адварым у піве са спецыямі.
Гатовыя пакроім кавалачкамі. Піўны
бульён працэдзім і дадамо цыбулю, скваркі
ды каўбаскі.
На
сухой патэльні падсмажым муку да
крэмавага колеру, астудзім і развядзем
паловай шклянкі халоднага булёну да
аднароднай кансістэнцыі. Гэтую сумесь
тонкім струменьчыкам, увесь час
памешваючы, уліем у верашчаку з каўбаскамі
і потым на павольным агні падгатуем да
загусцення. Падаем з грачанымі блінамі.
Смачна есці!
Comments
Post a Comment